08.09.2010_posilki_Sp_I

Przygotowanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Górowo Iławeckie w roku szkolnym 2010/2011
Numer ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: 244379 - 2010; data zamieszczenia: 08.09.2010
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Górowie Iławeckim, ul. Kościuszki 17, 11-220 Górowo Iławeckie, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 089 761 11 33, faks 089 761 11 33.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i wydawanie posiłków w szkołach na terenie gminy Górowo Iławeckie w roku szkolnym 2010/2011.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są usługi w zakresie przygotowania i wydawania posiłków jednodaniowych dla uczniów uczących się gminnych szkołach podstawowych w Kamińsku, Pieszkowie i Toprzynach oraz usługi w zakresie dostarczania posiłków do szkół w Pieszkowie i Toprzynach. Wykonawca jest zobowiązany przygotować i wydać posiłki w pomieszczeniach w szkole w Kamińsku w dni nauki szkolnej. Wydawanie posiłków winno odbywać się w czasie przerw międzylekcyjnych nie później niż do godziny 13ºº. Posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia: zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225) normami żywienia oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Gorące posiłki winny być przygotowane następująco: - 2 razy w tygodniu zupa, pieczywo plus dodatek energetyczny ( jogurt, owoc), - 3 razy w tygodniu drugie danie naprzemiennie w taki sposób, że w jednym tygodniu jeden raz danie bezmięsne i dwa razy danie z mięsem w tym ryba, w drugim tygodniu dwa razy danie bezmięsne i jeden raz danie z mięsem. Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć do szkół w Pieszkowie i Toprzynach posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, spełniających wymogi sanitarno-higieniczne. Musi posiadać pojazd przystosowany do przewozu żywności. Okres wykonywania zamówienia od 06.09.2010 do 24.06.2011 r.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1, 55.32.10.06-6, 55.32.00.00-9.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

    Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 03.09.2010.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

    ZAKŁAD GASTRONOMICZNY przy Szkole Podstawowej w Kamińsku MAŁGORZATA SIEKLUCKA, 81, 11-216 Wojciechy, kraj/woj. warmińsko-mazurskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 141009,35 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

    * Cena wybranej oferty: 141009,35
    * Oferta z najniższą ceną: 141009,35 / Oferta z najwyższą ceną: 141009,35
    * Waluta: PLN.

ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

     1. Podstawa prawna

      Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
   

     2. Uzasadnienia wyboru trybu

      Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

      Pomieszczenie stołówki szkolnej i kuchni zostało wydzierżawione przez gminę na prowadzenie działalności usługowej w zakresie przygotowania i wdawania posiłków na okres od 1 lipca 2010 r. do 30czerwca 2013 r. Pani Małgorzacie Siekluckiej. Usługi restauracyjne należą do tzw. usług niepriorytetowych wymienionych w Załączniku VII Rozporządzenia Komisji (WE) nr 213/2008 zmieniającego rozporządzenie nr 2195/2002 (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień (CPV) oraz dyrektywy 2004/17/WE i 2004/18/WE w zakresie zmiany Wspólnego Słownika. Stosownie do art. 5 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych w postępowaniu o udzielenie zamówienia, którego przedmiotem są usługi restauracyjne i dotyczące przygotowania posiłków (kod CPV 55321000-6), podawania posiłków ( kod PCV 55300000-3, ), usługi w zakresie dostarczania posiłków do szkół ( kod PCV 55524000-9 Zamawiający może nie stosować przepisów ustawy innych niż dotyczące wartości zamówienia. W związku z powyższym zakupu usług dokonano u dzierżawcy stołówki w trybie zamówienia z wolnej ręki.

Wytworzył:
Lucyna Marecka
Udostępnił:
Barański Krzysztof
(2010-09-08 08:25:12)
Ostatnio zmodyfikował:
Barański Krzysztof
(2010-09-08 08:28:58)
       DRUKUJ TĘ STRONĘ Obrazek drukarki